مراقبت از سلامت کودکان، از زمان قبل از لقاح آغاز می شود. درست است که بچه دار شدن لذت غیر قابل توصیفی دارد، اما رسیدگی به وضعیت سلامتی کودک مسئولیت سنگین و مهمی بر عهده ی والدین است. اگر شما پدر یا مادر هستید، باید اطلاعات جامع و معتبری درباره ی بیماری های رایج کودکان داشته و اقدامات درمانی لازم در خصوص هر مورد را به درستی بشناسید. تشخیص بیماری و ناراحتی کودکان سخت تر از بزرگسالان است؛ زیرا نمی توانند آنچه احساس می کنند را به زبان آورده یا بطور کامل توضیح دهند. یکی از شایع ترین عواملی که باعث رنج و بیقراری کودکان می شود، دل درد است. این مقاله اطلاعات علمی بسیار مهمی را درباره ی علت های ابتلا به دل درد و راهکار های درمان آن در اختیار شما قرار خواهد داد.
کودکانی که هنوز زبان باز نکرده اند، با گریه و بیقراری دل درد خود را بیان می کنند و کودکانی که حرف می زنند، توضیح کمی درباره ی نوع و شدت دل درد خود می توانند به شما بدهند. پس این وظیفه ی شما است که بتوانید با ساده ترین نشانه ها متوجه دل درد کودک خود شوید. کودکان در سنین پایین تر از 6 سالگی به وفور دچار دل درد های مختلف می شوند؛ که درمان آن ها چای نبات و عرق نعنا و شربت گریپ میکسچر نیست! اگر علت دل درد کودک مشخص نشود، نمی توان درمان صحیح و نتیجه بخشی را انجام داد.
خیلی وقت ها دلیل دل درد کودک هیچ بیماری و مشکل جسمانی نیست؛ و کودک فقط در اثر دلهره، نگرانی یا ناراحتی، احساس دل درد می کند! اما نمی تواند توضیح واضحی درباره ی آن به شما بدهد.
احتمالا این سوال برایتان پیش آمده که: چطور بفهمیم علت دل درد کودک چیست؟! در ادامه به شما خواهیم گفت…
موارد زیادی هستند که در کودکان باعث ایجاد درد های شکم می شوند و حتی شاید بعضی از آن ها استثنا باشند. با این وجود مهم ترین علت های دل درد کودکان، موارد زیر هستند:
وقتی کودک کمتر از سه بار در هفته مدفوع داشته باشد، به احتمال بسیار زیاد دچار یبوست شده است. بچه ها به دلیل اینکه هنوز با زمان مناسب دستشویی رفتن آشنایی دقیقی ندارند، دچار یبوست می شوند. اگر فرزند شما کمتر از سه بار در هفته مدفوع دارد، هنگام دفع دچار درد می شود و یا مدفوع او بسیار خشک و تیره رنگ است، باید توسط متخصص اطفال بررسی شود تا در صورت ابتلا به یبوست، درمان لازم را دریافت کند. همچنین توصیه می شود در این وضعیت مایعات بیشتری به کودک خود بدهید.
نوشیدنی های گازدار، حبوبات و ادویه جات باعث تجمع گاز در معده و روده ی کودک می شود. بنابراین دقت کنید که تا جای ممکن این موارد را در برنامه ی غذایی خود به حداقل رسانده یا حذف کنید.
درد در ناحیه ی معده و بالای شکم کودک، می تواند ناشی از آلوده شدن دستگاه گوارش او به باکتری ها و میکروب های موجود در مواد غذایی و مسمومیت باشد. مسمومیت غذایی معمولا علاوه بر دل درد، تهوع و استفراغ نیز به همراه دارد.
شیر و فرآورده های آن، حاوی نوعی قند به نام لاکتوز هستند. هضم لاکتوز نیاز به آنزیمی دارد که در بدن بعضی ها تولید نمی شود. به همین دلیل مصرف شیر در آن ها باعث ایجاد دل درد، دل پیچه، اسهال یا یبوست می شود.
این عامل در کودکان 2 سال و بالاتر زیاد دیده می شود. تکرر ادرار به همراه تب و درد نشانه ی وجود عفونت ادرار است.
درمان عفونت ادرار، با روش های سنتی، گیاهی و خانگی انجام نمی شود! حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
وقتی کودک در معرض موقعیت های پرتنش و ناراحت کننده قرار می گیرد و دچار احساس نگرانی یا اضطراب می شود، دل درد می گیرد. کودک درک واضحی از استرس و دلهره ندارد؛ بنابراین دل درد تنها چیزی است که می تواند به عنوان شرح حال خود بیان کند.
اگر دل درد کودک شما برای بیشتر از 2 یا 3 روز طول کشیده و نشانه های مربوط به علت های مختلف دل درد را در او مشاهده کرده اید، باید به متخصص اطفال مراجعه کنید.
همه ی بچه ها از بدو تولد تا رسیدن به نوجوانی، بارها و بارها دچار دل درد می شوند. همانطور که گفته شد، دل درد؛ علت های مختلفی دارد که نحوه ی واکنش به هر نوع آن، با دیگری فرق دارد. بنابراین به نشانه هایی که کودک شما ابراز می کند، دقت کنید تا بتوانید نوع و شدت دل درد او را متوجه شوید.
اگر کودک پاهایش را داخل شکم جمع کرده و گریه می کند، دلش درد می کند!
در صورتی که کودک شما به دلیل دل درد نمی تواند کارهایی که همیشه می کرده را انجام دهد، یا میلی به غذا خوردن ندارد، احتمالا شدت دل درد متوسطی دارد. با این حال اگر برای چند روز پی در پی دل درد او ادامه داشت، درباره ی این موضوع با متخصص اطفال صحبت کنید.
اگر دل درد کودک همراه با تب و تهوع و استفراغ است، حتما خبر از وجود یک عامل مهم تر می دهد. این علائم اگر در طول دو تا سه روز برطرف نشوند، باعث ضعف جسمی کودک شما خواهند شد.
بی اشتهایی، کاهش وزن، بیدار شدن کودک از خواب بعلت تکرر ادرار و دل درد و دفع خون با مدفوع، نشانه های هشدار دهنده ای هستند که حتما باید برای انجام بررسی ها و معاینات بیشتر کودک خود را نزد متخصص اطفال برده و تمامی علائم و احوال او را شرح دهید.