بواسیر که به آن هموروئید نیز گفته می شود، وضعیتی است که در آن رگ های خونی در ناحیه مقعد و پایین راست روده متورم یا ملتهب می شوند. این وضعیت می تواند به دو صورت بروز کند:
بواسیر داخلی: این نوع بواسیر در داخل مقعد و راست روده قرار دارد و معمولا باعث درد و ناراحتی نمی شود. اما ممکن است با خونریزی هنگام اجابت مزاج همراه باشد.
بواسیر خارجی: این نوع بواسیر زیر پوست در اطراف مقعد قرار دارد و ممکن است دردناک باشد. در این حالت؛ افراد ممکن است احساس خارش، سوزش و درد داشته باشند.
علائم بواسیر بسته به نوع (داخلی و یا خارجی) و شدت آن می تواند متفاوت باشد. در ادامه به برخی از شایع ترین علائم می پردازیم:
در صورتی که علائم بالا را دارید و یا خونریزی مقعدی دارید حتما با پزشک در ارتباط باشید زیرا ممکن است بیماری نیاز به پیگیری و درمان جدی تر داشته باشد. همچنین علائم بواسیر می تواند با سایر بیماری ها مانند شقاق مقعد و یا آبسه مقعد اشتباه گرفته شود، به همین خاطر تشخیص دقیق و درست تنها توسط پزشک انجام می گردد.
علت بواسیر در زنان مشابه مردان می باشد اما؛ برخی از عوامل می تواند به طور خاص در زنان شایع تر باشد و تاثیر بیشتری داشته باشد. برخی از علل بواسیر در زنان عبارت است از:
- بارداری و زایمان
فشار در طول بارداری و زایمان می تواند منجر به تورم و التهاب رگ ها و در نتیجه بواسیر شود.
تغییرات هورمونی در این دوران نیز باعث شل شدن دیواره رگ ها و افزایش خطر ابتلا به بواسیر شود.
فشار زیاد به هنگام زایمان نیز باعث بروز و یا تشدید بواسیر می گردد.
برای پیشگیری از بواسیر؛ زنان می توانند اقداماتی مانند: مصرف فیبر کافی، نوشیدن آب فراوان، ورزش منظم، جلوگیری از نشستن طولانی مدت، اجتناب از زور زدن به هنگام اجابت مزاج و… . در صورت بروز علائم بواسیر مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان مناسب ضروری می باشد.
درمان های خانگی می توانند به تسکین علائم بواسیر خفیف تا متوسط در زنان کمک کنند. این درمان ها اغلب بر کاهش التهاب، تسکین درد و بهبود حرکات روده تمرکز دارند. چند روش خانگی که می تواند به بهبود درد های بواسیر کمک نماید عبارتند از:
- نشستن در آب ولرم (گرم)
- کمپرس سرد
- استفاده از فیبر در سبد غذایی
- مصرف آب کافی
- مرطوب کننده و کرم های موضعی
- اجتناب از نشستن های طولانی مدت
- ورزش منظم