پولیپ بینی بیماری شایعی است که حدود 3 تا 5 درصد جمعیت را گرفتار می کند در آقایان این بیماری شایع تر می باشد . احتمال بروز پولیپ بینی در هر سنی وجود دارد ولی شیوع آن در سن 20 تا 30 سالگی می باشد .
پولیپ بینی به صورت توده هایی همانند انگور است به رنگ شفاف یا خاکستری که معمولا در هر دو نوع بینی وجود دارند البته گاهی در یک بینی و گاهی به گونه ای بزرگ می شوند که می توان از سوراخ های بینی آن ها را مشاهده کرد ویا حتی به سمت عقب حرکت نمایند و در حلق مشاهده شوند .
پولیپ ها در قسمت مجاری تنفسی و سینوس ها شکل گرفته و توده هایی غرسرطانی هستند. با این حال، تنفس فرد را با مشکل مواجه می کنند.
علت بوجود آمدن این پولیپ ها کاملا مشخص نیست ولی حتما تحریکات ، التهابات و عفونت ها در بینی و سینوس می تواند یک عامل بسیار مهم باشد همچنین در افرادی که آلرژی یا آسم دارند احتمال بوجود آمدن پولیپ بینی بسیار زیاد می باشد .
منشا این پولیپ ها از بافت پوششی خود بینی و سینوس است یعنی از هر جایی در داخل بینی ها و سینوس ها این پولیپ ها می توانند منشا بگیرند و به بیرون بیایند .
مهمترین نشانه پولیپ بینی انسداد، گرفتگی بینی و مشکل تنفسی از بینی است. در برخی از افراد علت خرخر می تواند پولیپ بینی باشد . علائم دیگری مانند اشکالات بویایی به گونه ای که بیمار اصلا بو را احساس نکند، ایجاد سینوزیت چرکی، ترشحات چرکی از بینی یا خلط چرکی از پشت حلق از نشانه های دیگر پولیپ بینی است ، اگر پولیپ بینی همراه با آسم باشد ممکن است بیمار مشکل تنفسی پیدا کند و نتواند به راحتی نفس بکشد .
اما به طور کلی پولیپ بینی بیشتر به صورت انسداد بینی ، ترشحات چرکی و بد بویی دهان خود را نشان می دهد .
می توانیم علائم پولیپ بینی را به صورت زیر طبقه بندی کنیم:
تداوم عفونت در مجاری بینی و سینوس و التهاب مخاط بینی، خطر ایجاد پولیپ بینی را بالاتر می برد. در شرایط زیر، زمینه برای ابتلا به پولیپ بینی مهیا تر است:
علاوه بر موارد بیان شده، ابتلا به پولیپ بینی می تواند در اثر سابقه خانوادگی و زمینه ژنتیکی باشد.
متخصص گوش و حلق و بینی با معاینه می تواند پولیپ بینی را تشخیص دهد ، همانطور که گفته شد دو طرفه بصورت دونه های انگور دیده می شوند زمانی که لمس می شوند این دونه ها دردی را ایجاد نمی کنند قابل جابه جا شدن و تکان خوردن هستند و تشخیص نهایی با آندوسکوپی تشخیصی و همین طور تصویر برداری یعنی سی تی اسکن سینوس ها قابل انجام است .
پولیپ بینی به داروهایی که ترکیبات استروئیدی یعنی کورتونی دارند جواب می دهند و کوچک می شوند چه به صورت اسپری و چه به صورت تزریق یا خوراکی مصرف این داروها می تواند کمک کننده باشد. اما احتمال بازگشت پولیپ بینی بعد از قطع مصرف این داروها وجود دارد و با توجه به اینکه استفاده از کورتون می تواند عوارضی داشته باشد درمان جراحی بهتری است .
جراحی از طریق بینی انجام می شود و امروزه با استفاده از آندوسکوپ یا میکروسکوپ و همین طور استفاده از ابزار هایی مانند لیزر یا رادیوفرکانسی انجام می گیرد. جراح تمام این پولیپ ها را از داخل سینوس ها تخلیه می کند و زمان می دهد که بافت طبیعی پوشش لازم را ایجاد کند و فرایند درمان سپری شود .
با توجه به اینکه بافت پولیپ از بافت های طبیعی خود سینوس و بینی منشا می گیرد احتمال بازگشت وجود دارد ، البته در برخی از موارد احتمال عود بیشتر است بعنوان مثال در افرادی که همراه با پولیپ، آسم دارند و حساسیتی به داروهای غیر استروئیدی و ضد التهابی مانند اسپرین، بروفین ، ژلوفن و مفنامیک اسید دارند احتمال عود بیشتر می شود و حتما بیمار و جراح باید توجه داشته باشند که در این بیماری عوامل سیستمیک تاثیر گذار می باشد و باید بعد از عمل هم اقدامات لازم صورت گیرد و جراح مرتبا بیمار را معاینه کند و اگر لازم باشد در کلینیک یا مطب آندوسکوپی صورت گیرد و از عود بیماری جلوگیری شود. همین طور شاید لازم باشد که بیمار از برخی ار داروهای استروئیدی مصرف نماید .