بیماری دیابت یکی از بیماری های شایع غیر واگیر می باشد که در تمام جهان شیوع دارد در زمان های گذشته از بیماری های حصبه، تیفوس و آبله می ترسیدیم و یک زمانی بیماری سل ویرانگر بود. امروزه بیماری های غیر واگیر دار به خصوص دیابت، چربی خون و فشار خون معضل بزرگ جامعه ما است.
طبق آمار در کشور ما حدود 5 میلیون دیابتی وجود دارد. یعنی ما به اندازه کشور سوئیس بیمار دیابتی داریم و این آمار رو به افزایش است.
دیابت سندرمی یا مجموعه علائمی است که ناشی از بالا بودن قند خون و عوارض آن ایجاد می شود. در این صورت چون قند خون فرد از حالت طبیعی بالاتر می رود. از طریق ادرار دفع می شود.
• پرادراری
• احساس تشنگی شدید
• پرخوری
• کاهش وزن
• اختلال دید
• اختلال تمرکز
• گزگز دست و پا
و سایر عوارض قلبی و چشمی و کلیوی می شود.
نوع 1
بیمارانی هستند که از دوران کودکی ناگهان با تخریب سلول های انسولین ساز لوزالمعده دچار افزایش قند ناگهانی میشوند. در اکثر مواقع بیماری خیلی سریع به وجود می آید و از همان ابتدا کودکان باید انسولین استفاده کنند. این نوع تقریبا کمتر از 10 درصد موارد را تشکیل می دهد. قسمت عمده بیماران دیابتی نوع 2 هستند.
نوع 2
این نوع در افراد بالغ اتفاق می افتد. معمولا در افرادی که:
شایع تر است. و زمانی که فرد علامت دار می شود و به پزشک مراجعه می کند سالها است. از بروز بیماری گذشته است. و به همین دلیل است که می گویند. این یک بیماری خاموش است. چون در 50 درصد موارد فرد هیچ علامتی ندارد و به همین خاطر ارزش دارد که پزشک غربال کند و از سنین خاصی فرد را سالیانه برای تشخیص دیابت چک کند.
بیمارانی هستند که هیچ سابقه ای از دیابت ندارند. معمولا خانم هایی که در بارداری دچار دیابت می شوند به دلیل:
همه این موارد فاکتور خطر می باشند. بنابراین افراد در بارداری دیابت می گیرند، ابتدا با رژیم غذایی کنترل می شوند و خیلی از آنها نیاز به تزریق انسولین دارند. چون در دیابت بارداری یا دیابتی هایی که باردار می شوند. اجازه مصرف دارو داده نمی شود. خوشبختانه 80 در صد این بیماران بعد از اتمام بارداری علائمی از دیابت در آنها مشاهده نشده است.
تشخیص دیابت بر مبنای انجام آزمایش خون می باشد. اگر قند خون فرد بعد از 8 الی 10 ساعت ناشتایی بالای 126 میلی گرم پر دسی لیتر باشد. اگر این آزمایش دو بار تکرار شود. دیابت تشخیص داده می شود.
اگر فردی علائم دیابت را دارد و قند تصادفی او بالای 200 باشد.
تست تحمل قند برای فرد تجویز می شود. به این صورت که 75 گرم پودر گلوکز را پزشک در آب حل می کند و بیمار آن رامی نوشد. بعد از دو ساعت اگر قند خون بیمار بالای 200 باشد.
نکته مهم این می باشد که با یک بار انجام آزمایش تشخیص دیابت قطعی نمی باشد.
آزمایش هموگلوبین ای وان سی (HbA1C)
آزمایشی است که کل قند را در سه ماهه اخیر نشان می دهد. بالای 5/6 درصد جز معیارهای تشخیصی دیابت می باشد.