تخمدان ها به عنوان بخشی از دستگاه تناسلی خانمها ، در دو طرف مثانه قرار دارند و محل رشد و ذخیره تخمک ها هستند.
در شرایط عادی، اندازه هر تخمدان به اندازه یک بادام یا حتی کوچکتر است که در هر ماه، یک تخمک از تخمدان آزاد شده و رشد می کند.
فولیکول تخمدان، تخمک را آماده کرده و زمانی که اندازه آن به یک یا ۱.۵ سانتی متر برسد، آن را برای انجام لقاح آزاد می کند.
عدم پارگی فولیکول باعث ایجاد کیست می شود. فولیکول بعد از آزاد کردن تخمک، مجدد بسته و پر از مایع می شود.
کیست های تخمدان کیسه هایی مملو از مایع یا بافت هستند که در سطح یا داخل تخمدان ها ایجاد می شوند و می توانند آسیب های زیادی را به این ارگان وارد کنند. تخمدان ها عضو مهمی در بدن خانم ها است.
توده آدنکس یا همان کیست ها و توده های تخمدانی اغلب بدون علامت بوده و به طور اتفاقی در خانم ها یافت می شوند.
از جمله کیست هایی که بیشتر رایج است می توان به کیست های عملکردی اشاره کرد. کیست های عملکردی را می توان به دو نوع فولیکولی و کورپوس لوتئوم تقسیم کرد. در ادامه به بررسی هر یک از انواع کیست ها می پردازیم.
در تخمدان های زنان هر ماه کیست های کوچکی به نام فولیکول رشد می کنند. این فولیکول ها وظیفه ی تولید هورمون های استروژن و پروژسترون را به عهده دارند. در زمان تخمک گذاری این فولیکول ها برای آزاد کردن تخمک رها می شوند.
در نیمه چرخه قاعدگی؛ یک تخم برای عبور از لوله فالوپ، از فولیکول خارج می شود.
کیست های فولیکولی هنگامی آغاز می شود که؛ فولیکول پاره نشود. در این صورت تخم ها نمی توانند خود را رها کنند و به رشد خود ادامه می دهند.
فولیکول تخمک بعد از آزاد شدن، کوچک می شود و شروع به تولید استروژن و پروژسترون می کند. هورمون های تولید شده برای لقاح ضروری می باشند.
در برخی شرایط ممکن است؛ دریچه ای که تخمک از آن خارج می شود مسدود شود. این امر موجب می شود؛ فلوئید در داخل کورپوس لوتئوم مسدود می شود و موجب ایجاد کیست می گردد.
از جمله سایر کیست های تخمدانی که کمتر رواج دارند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کیست ها با معاینات لگنی و تصویر برداری هایی مانند سونوگرافی قابل تشخیص می باشند. بسته به نوع کیست و اندازه ی آن ممکن است؛ درمانی که متخصص زنان و زایمان برای شما در نظر می گیرد متفاوت باشد.