امروزه بیماری های پروستات بسیار شایع شده است.
پروستات فقط در بدن مردان وجود دارد . این غده از تولد تا سن بلوغ فقط به اندازه یک لوبیا باقی می ماند. در اول بلوغ ، اولین مرحله ی رشد غده پروستات شروع شده و به اندازه یک گردو می رسد. غده پروستات در این اندازه باقی می ماند تا فرد به حدود 40 سالگی برسد، در این زمان دومین مرحله رشد غده شروع می گردد. البته ممکن است رشد دوم در همه افراد در سن 40 یا 45 سالگی شروع نشود. مرحله دوم رشد نقطه ی پایانی نداشته و ممکن است سالیان متمادی ادامه پیدا کند.
غده پروستات شامل 30 درصد عضله ی صاف و 70 درصد بافت غده ای شامل سلول های ترشح کننده و کجاری انتقال دهنده این ترشحات می باشد. لایه نازکی که غلاف نامیده می شود، رویه ی خارجی پروستات را دربر می گیرد. غده ی پروستات در زیر مثانه قرار گرفته است و دور تا دور مجرای خارجی مثانه را دربر می گیرد. ادرار جمع شده در مثانه از مسیری دفع می شود که از داخل پروستات عبور می کند. مثانه را می توان به صورت یک قیف در نظر گرفت که دهانه ی باریک آن در پایین قرار گرفته است. دهانه ی خروجی مثانه از وسط پروستات عبور می کند و آن قسمت از مجرای ادرار که از میان پروستات می گذرد، مجرای پروستاتی نامیده می گردد.
غده ی پروستات پشت استخوان شرمگاهی و در داخل لگن قرار دارد و درست در پشت آن، راست روده ولقع شده است . بدین ترتیب پزشکان اورولوژیست می توانند با وارد کردن انگشت در مقعد، غده ی پروستات را لمس کنند .
سیستم تولید مثل
مهم ترین عمل غده ی پروستات، تولید مایع شیری رنگ است که با اسپرم و سایر مواد سازندده منی مخلوط شده مایه منی را تکمیل می کند. اسپرم ها در بیضه ها تولید می کردند و به مجرای پروستاتی هدایت شده و در زمان انزال با ماده شیری حاصل از پروستات مخلوط می شوند. آخرین قسمت روده را راست روزده یا رکتوم ی گویند. بعد از راست روده،، مقعد قرار دارد. ماده پروستاتی تولید شده توسط پروستاتحاوی مواد معدنیف پروتئینی، آنزیم های مختلف و ماده ای به نام آنتی ژن اختصاصی پروستات است که در کلیه ازمایشگاه ها به نام PSA مشهود می باشد. مواد تولید شده توسط پروستات، حرکت اسپرم در مجرای ادرار را تسهیل می کنند تا بتواند در انتها به تخمک برسد. این مواد هم رزش غذایی برای اسپرم دارند و هم از سفت شدن منی و از بیرون رفتن اسپرم، جلوگیری می نمایند. PSA ماده مهمی برای تشخیص بیماری های پروستاات است.
سیستم ادراری
هر چند غده پروستات نقشی در سیستم ادراری ندارد ولی بیماری های آن می تواند ناراحتی ادراری به وجود بیاورند، مخصوصا اگر غده پروستات بزرگ شده باشد.
ادرار توسط کلیه تولید می شود و مرتبا مثانه را پر می کند. وقتی مثانه پر می شود، به مغز پیا می دهد که مثانه پر است و موقع دفع ادرار است . اما وقتی پروستات بزرگ شده باشدف دفع ادرار دشوار می شود .
بیماری پروستات به روش های زیر قابل تشخیص می باشد .
• از طریق معاینه انگشتی
• تجزیه ادرار
• ازمایش خون
• سونوگرافی
• تکه برداری
با توجه به آنچه که گفته شد باید پروستات بخش مهمی است که امروزه بیماری های مرتبط با آن رو به افزایش است . از این رو باید در صورت وجود علائم پیگیری های لازم انجام شود .