چگونه می توان زردی نوزادان را درمان کرد؟
چه اقداماتی باید در دوران بارداری رعایت شود، تا نوزادان زردی نگیرند؟
در این مقاله توضیحات جامع و مفصلی پیرامون علت زردی نوزادان (بیلی روبین) گردآوری شده است، جهت کسب اطلاعات لازم بهتر است که این متن را تا انتها مطالعه نمایید. با ما همراه باشید.
اگر رنگدانه های محلول در چربی در پوست تجمع پیدا کند باعث تشکیل زردی یا بیلی روبین خواهد شد، به طوری که درمان فوری برای برطرف کردنش صورت نگیرد، باعث ایجاد سم در بدن نوزاد خواهد شد.
زردی ممکن است در هر نقطه ای از بدن رخ دهد، اما رایج ترین مکان سرو صورت می باشد.
احتمال رخداد زردی در کودکان تازه متولد شده 60% و در نوزادان نارس 80% است به طوری که اگر علائم فقط در سروصورت باشد یعنی 5 میلی گرم در خون نفوذ پیدا نموده است اما اگر در شکم و دیگر اعضا باشد 10 الی 15 میلی گرم، نوزاد بدان مبتلا شده است.
اگر از 2 الی 3 روز نوزاد به بیلی روبین شدید مبتلا باشد و بعد از 10 روز علائمی در بدن و چهره نوزاد نباشد، ریشه در زردی فیزیولوژیک دارد و نوزاد به این دسته مبتلا شده است.
دیابت در بارداری، سابقه خانوادگی، چاقی و یا کاهش وزن ناگهانی، وجود مدفوع بی رنگ یا ادرار پررنگ، خواب آلودگی، استفراغ، عدم مدفوع به موقع نوزاد، طحال یا بزرگی کبد، رنگ پریدگی، مذکر بودن نوزاد، مصرف برخی از داروها، نارس بودن نوزاد و... وجود داشته باشد، نوزاد به زردی مبتلا می شود به گونه ای که این عارضه تا اواسط شکم نفوذ پیدا می کند و تا 2 هفته همراه نوزاد خواهد بود در این گونه موارد می توان عوامل مستعد کننده را ذکر کرد.
شیردهی مکرر به نوزاد، قند آب، آب نیز باعث ابتلا به زردی می شود، بهترین درمان در این گونه مواقع قطع شیر مادرو جایگزین کردن شیر خشک و فتوتراپی می باشد.
· سفت شدن عضلات
· خمیدگی سر و پاها به سمت عقب
· خونریزی ریوی
· تشنج
· تب
· فلج عضلات بالابرنده کره چشم
· برجستگی ملاج
در صورتی که این عارضه در نوزادان دیر درمان شود، ممکن است که در آینده منجر به تغییرمینای دندانها و تغییر رنگ دائمی، فلج مغزی، کری عصبی، عقبماندگی ذهنی شود.
زردی پوست نوزاد نشان از زردی و یا همان یرقان است. از آنجایی که مادر و فرزند بعد از ۴۸ تا ۷۲ ساعت از بیمارستان مرخص می شوند، بسیار مهم است که ۳ تا ۷ روز بعد از تولد؛ بیلی روبین خون نوزاد اندازه گیری شود.
نوزاد ممکن است در ۲۴ ساعت اول تولد دچار زردی شود که باید سریعا بیلی روبین از طریق تست پوستی و یا آزمایش خون بررسی شود. به تشخیص پزشک ممکن است آزمایشات اضافی مانند CBC ویا گروه خونی و ناسازگاری RH برای تشخیص بیماری زمینه ای انجام شود.
هنگامی که زردی نوزاد خفیف باشد، خود به خود با بالغ شدن کبد برطرف می شود. در این دوره تغذیه مکرر و مناسب به نوزاد کمک می کند تا بیلی روبین را از بدن خود دفع کند.
هنگامی که زردی شدید باشد به سایر روش های درمانی نیاز داریم. یکی از روش های موثر و متداول فتوتراپی می باشد. در این روش از نور برای درمان زردی نوزاد استفاده می شود. کودک زیر طیف آبی نور قرار می گیرد و فقط پوشک و عینک محافظ اشعه را دارد. امکان دارد یک پتو فیبر نوری نیز در زیر کودک قرار داده شود.
ممکن است زردی آنقدر شدید باشد که نیاز به انتقال خون ضروری نوزاد وجود داشته باشد.کودک مقدار کمی خون از اهدا کننده و یا بانک خون دریافت می کند.
دریافت خون کمک می کند سلول های قرمز سالم، جایگزین سلول های آسیب دیده شوند و به کاهش سطح بیلی روبین کمک می کند.
هنوز هیچ راه قطعی برای جلوگیری از زردی نوزاد وجود ندارد و مادر در دوران بارداری می تواند گروه خونی خود را آزمایش کند.
در اینجا به برخی از روشها که مانع شدید تر شدن زردی نوزاد می شود می پردازیم.
در صورت مشاهده علائم زردی در کودک بلافاصله با پزشک ارتباط برقرار نمایید.
به منظور درمان ابتلا باید پدر و مادر خونسرد بوده و با مراجعه به یک دکتر کودکان خوب و باتجربه اقدام به دریافت برخی از درمان ها شوند که مهم ترین آن ها عبارتند از:
· تعویض خون (بهترین گزینه برای درمان است)
· فتوتراپی
· تجویز دارو
چکیده مطلب
بیلی روبین یا زردی عارضه ای کوتاه مدت است که به زودی برطرف می شود؛ اما اگر نوزادی به زردی شدید مبتلا شده باشد باید باپزشک مشورت های لازم را اعمال نماید.