شکاف لب و کام عارضه ای است که کودک با آن متولد می شود و یکی از رایج ترین مشکلات مادرزادی به شمار می رود. ولی نگران نباشید، شکاف لب و کام کانلاً قابل درمان است. بیش تر کودکان در سال های اولیه از طریق جراحی مورد درمان قرار می گیرند.
در هفته های ششم الی دهم بارداری، بافت ها و استخوان های چانه، بینی و دهان جنین به هم پیوند می خورند تا سقف دهان و لب بالایی را تشکیل دهند. حال شکاف کام و لب زمانی ایجاد می شود که این استخوان و بافت ها به شکل مناسبی به هم نرسیده و سبب ایجاد شکاف شوند.
شکاف کام برخی اوقات تنها به صورت بازشدگی در لبه های لب نمود پیدا کرده و یا تا نزدیک بینی گسترش پیدا کند. همچنین امکان در گیر شدن لثه ها در شکاف های به وجود آمده نیز وجود دارد. شکاف کام می تواند وسعت و اندازه متفاوتی داشته باشد.
شکاف کام و لب بر روی بافت های نرم سقف دهان تأثیر گذاشته و در نزدیکی پشت گلو موجب ایجاد سوراخ هایی می گردد. اکثر این عوارض به سه دسته تقسیم بندی می شوند:
• شکاف لب که بیش تر در پسران رایج است.
• شکاف کام که بیش تر در دختران رایج می باشد.
• و شکاف کام و لب به صورت ترکیبی که بیش تر در دختران و پسران رایج می باشد.
شکاف لب جنین به وسیله سونوگرافی هایی که در دوران بارداری انجام می گیرند، قابل تشخیص می باشد. اما شکاف در کام و قسمت داخلی دهان به ندرت به وسیله غربالگری های دوران بارداری قابل تشخیص می باشد.
شکاف کام و لب می تواند موجب بروز مشکلات زیادی در دهان و صورت شود. کودکانی که با عارضه شکاف در لب و کام به دنیا می آیند، در غذا خورن، شنیدن، درآوردن دندان و صحبت کردن دچار مشکل می شوند.
• غذا خوردن دشوار می شود
شیرخوارانی که تنها شکام لب دارند، معمولاً شیرخوردن آنها با مشکل مواجه نمی شود. اما زمانیکه کام نیز دچار شکاف می شود، شرخوردن و غذا خوردن کودک با سختی همراه می گردد.
• کاهش سطح شنوایی
برخی از کودکانی که دارای شکاف در ناحیه کام خود می باشند، ممکن است ترشح مایعاتی را در ناحیه گوش میانی خود تجربه نمایند. این عارضه می تواند با عفونت و کاهش شنوایی همراه باشد.
• مشکلات دهان و دندان
کودکانی که با عارضه شکاف لب و کام دست و پنجه نرم می کنند، اغلب دچار مشکلات دندان نیز می گردند. این مشکلات شامل کوچک بودن دندان ها، از دست رفتن دندان ها، رشد دندان های اضافی و یا رشد کردن دندان ها در جای نامناسب می شود.
• صحبت کردن کودک دشوار می شود
یک کودک از پنج کودک مبتلا به شکاف کام و لب پس از جراحی نیز دچار اختلالاتی در صحبت کردن می شود. این عارضه بیش تر به این دلیل رخ می دهد که کام به شکل درستی حرکت نمی کند و نمی تواند از نشت هوا از بینی جلوگیری به عمل بیاورد.
زمانی که کودک 3 الی 6 ماه سن دارد، جراحی شکاف کام و لب در بیمارستان های مجهز به مراقبت های بیهوشی عمومی زیر نظر پزشک متخصص انجام می گیرد. در صورتیکه این شکاف بسیار گسترده باشد، پروسه خاصی برای نزدیک کردن بافت لب ها استفاده می شود. این جراحی معمولاً اسکارهای کوچکی را در نزدیکی لب و بینی بر جای می گذارد.
Source: https://kidshealth.org/en/parents/cleft-lip-palate.html